Om Collien.

Collie sundhed & helbred.


Collien er generelt modstandsdygtige og sunde, men der er nogle sundhedsmæssige problemer, der kan påvirke racen. Det sker dog heldigvis sjældent, at collien har helbredsmæssige problemer, der direkte påvirker dens velbefindende.

Man skal være opmærksom på at en del sygdomme ikke kun er af genetisk karakter, men miljømæssige forhold spiller også en stor rolle i en sund og rask collie. En af årsagerne til sygdomme er også fejl ernæring og hundens vægt er ude af balance.

Collie eye anomaly (CEA), en genetisk sygdom, der forårsager uhensigtsmæssig udvikling i øjet og mulig blindhed i værste tilfælde, men er en lidelse i racen. Det er dog yderst sjældent at sygdommen har en så alvorlig karakter som medfører blindhed. I langt de fleste tilfælde er sygdommen helt uden betydning for hunden og racen. Læs mere...

Canine cyklisk neutropeni (GCS) (Grey Collie Syndrome) er en cyklisk blodsygdom, der normalt er fatal for ramte hvalpe. Sygdommen som også kaldes "grey collie syndrom" på grund af ramte hvalpe med en bleg grå, rosa / grå eller beige farver, hvoraf ingen er normale Collie farver. Hundene har brune eller bleg zobel næser, men aldrig sorte næser, som de burde have. Hvalpe er gennem voksenalderen plaget af immune sygdomme gennem hele deres liv, og lever sjældent mere end tre år og ofte dør de få uger efter fødsel. DNA-test kan hjælpe med at registrere bærere af det recessive gen, der forårsager sygdommen. Det vides at sygdommen er forårsaget af et mutant gen hvor kun hunde med det mutante gen fra begge forældre (-/-) udvikler sygdommen. Hunde som er bærer af det mutante gen, vil ikke blive ramt, men kan overføre det mutante gen til hvalpe.


Canine degenerative myelopati (DM) (også kendt som kronisk degenerativ radiculomyelopathy) er en progressiv sygdom i rygmarven hos ældre hunde. Sygdommen har en snigende debut typisk mellem 7 og 14 år. Det begynder med et tab af koordinationsevne i bagbenene. Siden 2008 er DM  fundet til stede i 43 racer hvoraf collien også indgår, men dog kun i sjældne tilfælde, hvor andre racer har en hyppigere forekomst af sygdommen. Sygdommen er kronisk og progressiv, og resulterer i lammelse. Det vides at sygdommen er forårsaget af et mutant gen hvor kun hunde med det mutante gen fra begge forældre (-/-) bærer risikoen for at blive ramt af sygdommen. Hunde som er bærer af det mutante gen, vil ikke blive ramt, men kan overføre det mutante gen til hvalpe.

Hofteledsdysplasi (HD) er som med de fleste af de store racer, en potentiel bekymring for collier. Collie ligger dog på top 10 listen af racer med færrest HD problemer. Sygdommen er således ikke noget stort problem for racen, men avlere bør fortsat drage foranstaltninger til sikring af, at HD holdes nede for racen. Læs mere...


Multi-Drug-Sensitivity (MDR1) er det forkortede navn på et gen kaldet multiresistens 1. Et mutant gen medfører overfølsomhed over for ivermectin og en række andre medicinstoffer. Det har normalt ingen betydning i Danmark, hvor brugte medicin ikke er iblandt de farlige medicinstoffer hundene kan rammes af. Læs mere...

Andre ikke arvelige sygdomme Collie kan naturligvis også blive smittet af de smitsomme sygdomme, virus og bakterier, som hundesyge, parovirus, adenovirus, kennelhoste og leprospirose. Ved at følge det regelmæssige vaccinationsprogram kan disse sygdomme holdes nede og beskytte hunden mod sygdommene. Manglende vaccination kan få dødelig udgang for ramte hunde. Følg dyrlægens anvisninger for vaccination. Vaccinationsprogrammet kan være forskellige for de enkelte vaccine producenter. Normalt er den nye hvalp allerede vaccineret første gang ved 8 uger mod hundesyge, parvo og leverbetændelse, som gentages ved 12 og 16 uger. Genvacciner ved 1 år og derefter mindst hver 3. år. Man kan med fordel vacciner med Intranasal vaccination mod kennelhoste årligt (vaccination igennem næsen) som dækker bordetella bronchioseptica og parainfluenza hvor injektions vacciner alene beskytter mod parainfluenza. Leptospirose forekommer sjældent i Danmark, men særlig opmærksomhed henledes på rejser, hvor sygdommen er mere hyppigt forekommen.

Endoparasitter.
Der kan forekomme angreb af endoparasitter som normalt kan findes igennem gødningsprøver (hundens afføring) i mikroskop. Hvor behandling iværksættes efter behov. Hvalpe som er mere udsatte bliver behandlet med ormekure som dækker forekomne endoparasitter. 
 
Ektoparasitter.
Ektoparasitter kan ofte ses med det menneskelig øje hvor lopper og flåter er hyppigt forekommen. Iværksæt behandling så hurtigt som muligt, hvor f.eks. flåter kan overføre borrelia som en trudsel for hunden. Demodex canis (hårsækmider) som er en naturlig bestanddel af hundens hudflora (modsvarende menneskers demodex folliculorum og demodex brevis), kan under visse forhold komme i udbrud i en tilstand af demodicose og være en trussel. Udbrud syntes at have en tilknytning til svækkelse af immunforsvaret. Collie er ikke særlig disponeret for sygdommen, imod andre racer.
 
Derudover kan der forekomme en lang række andre sygdomme f.eks. tarmbetændelse, campylobacteriose og andre som ikke gennemgås her. Hold øje med din hund og se at alt er iorden. Har hunden sit normale humør, velbefindende, normal temperatur, pelsen er sund at se på, normal afføring og virker rask. Hvis noget abnorm konstateres, så søg dyrlæge for nærmere diagnostisering og behandling.