Om Collien.

Colliens historie.


Collier nedstammer fra hyrdehunde med oprindelse i Skotland og avlet til at hyrde highland får. Den walisiske variant var lille, adræt, tamme og venlige, der også vogtede geder. Da englænderne så disse skotske hunde i Birmingham marked, krydsede de dem med deres egne hyrdehunde og avlede en blanding af kort- og langhårede varianter. Efter den industrielle revolution (18. og 19. århundrede), blev hundens ejerskab en mode. 

Måske fordi Collie engang blev betragtet som en almindelig arbejdshund, har kun få forfattere skrevet i dybden om den. Den skotske afstamning, blev oprindeligt indført til England af hyrder, som bragte deres flokke over grænserne. Først da de blev opdaget af "Victorian Show Fancy", blev den en moderne race og 1895 var der syv separate race klubber, hvoraf mange sponsorerede "All-collie shows". Som et resultat af konformationen har ​​Collien ændret sig væsentligt i løbet af halvtreds år. Hvad engang havde været en hård og klar brugshund var i 1896, en elegant, raffineret hunderace.

Læs mere om colliens tidligere historie her. Kommer vores Collies i virkeligheden fra Irland?

I 1848 blev Dronning Victoria introduceret for Collies på Balmoral Castle Kennels. Hun blev betaget af disse intelligente hunde og bragte et par tilbage med sig til London.

Queen Victoria's Rough Collie Oscar 1897

Queen Victoria's hvide colle Squire

Billedet til venstre viser Dronning Victoria's "Rough Collie" Oscar fra "The Sketch" fra 9 juni 1897 malet af Miss Frances Fairman, udstillet på Clifford's Gallery, Haymarket. Billedet til højre viser Dronning Victoria's hvide Collie "Squire". Victoria's egne hunde var ikke arbejdshunde, men "Pets". John Brown's (Highland gillie) bror William Brown havde mange Collies som arbejdshunde på Balmoral Castle, Skotland. John Brown var en god ven af Victoria efter hendes mands død, Prins Albert i 1861. Den hvide collie indgår ikke i den Engelske standard længere, men findes stadig i den Amerikanske standard.

Dronning Victoria udstillede kun selv meget sjældent, men opfordrede "The Lady's" til at udstille sine hunde, hvoraf tilblivelsen af "The Lady" Kennel Klub. 

Victoria var stærk modstander af nogen former for udøvelse af grusomheder på udstillinger overfor hundene og var stærkt imod øre kuppering og hale kupperinger. Hun støttede Royal Society for Prevention of Cruelty of Animals (RSPCA). Dronning Victoria, der regerede i 64 år, den længste af alle britiske monark, er ofte blevet beskyldt for at have "spoiled" collie racen, men er det en sand antagelse?

Victoria havde en del hunderacer, men havde meget stor kærlighed til Collie og Border Collie hundene, hvoraf hun havde er særlig stor kærlighed til hendes Border Collie "Sharp" (billedet til venstre), som mere lignede en Labrador, født i 1866 og død 1879. Billedet viser monoment af Sharp på Windsor. Der findes iøvrigt en række billeder af Victoria sammen med hunden Sharp. Sharp havde et ry for altid at være i dårligt humør og altid klar til kamp med andre hunde. Han gjorde alle de kongelige omgivelser bange, med undtagelse af John Brown.

I forebindelse med de organiserede udstillinger mellem 1860 og 1890, blev et show standard beskrevet i 1866 og revideret i 1872 af John Henry Walsh, der ikke selv ejede en collie, men følte sig som ekspert nok i næsten hver eneste hunderace til at beskrive en standard, hvor de kunne blive bedømt af udseende alene. Snart blev avlen tilrettet denne standard hvor der gives point til hovedform, størrelse, pels længde og pels farve. Colliens evne til at arbejde og modtage kommandoer var ikke tildelt et enkelt point.

I 1893 tog Colliens skæbne en anden drejning. Zsar Nikolaj II sendte 15 Borsoi til dronning Victoria, som en diplomatisk gave. Disse Borsoi blev krydset med Collie og dermed bidrog til at skabe det smallere hoved udseende.

Mens Show hunde blev mere og mere homogene, var arbejdshundene af varierende størrelse og farver. Nogle havde korte frakker og spidse ører, andre havde længere frakker og kippende ører. Hundene kunne variere fra 25 pund til 75 pund i en bred vifte af farver. Næsten det eneste disse hunde havde til fælles var en tvangspræget hengivenhed til arbejde skabt af avlsarbejdet igennem generationer.

I 1960'erne, var det en højere hund, end det er i dag. Tidligere hunde var også mere robuste i bygning og kunne dække op til 100 mil på en dag. I Storbritannien bruges hunden ikke længere til hyrdning, der er blevet erstattet af den langt mere arbejdsivrige Border Collie. I USA og en række europæiske lande, har der været en genopblussen i brugen af Collie som en arbejds- og brugshund.  

Collie Club of America er en af de ældste race-specifikke klubber, der findes i USA (grundlagt i 1886). Collie Club i England stammer fra 1881.  

I krigstjeneste viste collien hvad den duede til som sanitets- og ordonnanshund. I 1960’erne da tv hunden Lassie kom på mode, dukkede der mange ængstelige og atypiske collier op. Ansvarsbevidste opdrættere arbejdede hårdt for at tilbagevinde colliens gode rygte.

Billedet (til venstre) viser en af de første præmierede kendte collie hunde Ch. Sefton Hero malet af Walter Satterlee i 1891, som er tipoldefar til bl.a. Balgreggie Hope. Som det fremgår af billedet og Dronning Victoria's hunde, har denne engelske hund et mere tydeligt stop og mindre langsnudet end hunden til højre. I vores stambogsdatabase er Trefoil (afkom af Mr. S.E Shirley's Twig og Bess) den ældste daterede Collie f. Ireland 19.3.1873. Trefoil var en Galway Collie og forfader til vores moderne Collie. Det skulle imidlertid vise sig at den amerikanske udvikling blev lidt anderledes i forhold til udviklingen i England.

Denne amerikanske collie Ch. Seedley Stirling  (til højre) af engelsk import blev malet af F. Sinet i 1916 og findes idag på Dog Museum of America. Afstamninger herfra finder man bl.a. Corydon Bella Donna fra 1962 (kennel findes stadig). Som billedet viser er denne hund mere langsnudet og med mindre stop. Ch Magnet f. 1912 blev eksporteret til USA i en alder af 9 år og siges at være grundstammen til den Amerikanske Collie. Hunden findes også i den engelske stamme. Ofte benævnes Ch Halbury Jean at være moder til den Amerikanske Collie. Generelt er den Amerikanske Collie større end den Engelske Collie. Der syntes at være nogle generelle amerikanske holdninger og ønsker om at avle større hunde, hvor AKC (The American Kennel Club) standard tillader en større collie hund end FCI standarden gør.

Billedet (til venstre) viser et engelsk billede sammenlignet med den amerikanske af Milton Dringwater i 1910, som viser en noget forskellig udvikling i England sammenlignet med Amerika. Officielt er det den engelske som er FCI gældende standard, men syntes ikke altid at være opfattelsen af racen. Ind imellem ser man udtrykket "the true collie" om den amerikanske type og ikke den engelske type. Årsagen hertil kunne skyldes opfattelsen af, at Lassie fra filmen er udtrykket for "the true collie", men er i virkeligheden udtrykket for den Amerikanske Collie. Der er ingen tvivl om at filmen skabte stor popularitet for racen langt ind i 1970'erne og satte sine spor i folks opfattelse af racen. Den engelske type har derimod ikke haft samme medie omtale og dermed blevet undertrykt af den kolosale medie magt og fordrejninger i opfattelsen af racen. Filmen er iøvrigt baseret på Erik Knight's historie "Lassie Come Home", som er baseret på en tricolour og ikke som i filmen vist en zobel Collie. Der er ingen der med rette kan påberåbe "The true collie" om idags eksisterende collie typer.