Om collien.

Collie Karakteristika

Intelligent hund

Intelligens: Collien er en meget intelligent hund og befinder sig højt på top 10 listen af de mest intelligente hunde. Hunden lærer hurtigt ejerens signaler og udfører dem efter kun ganske få instruktionsøvelser. Er man ikke en erfaren hundetræner kan man med fordel gå til træning, hvor man hurtigt vil opdage at hunden er legende let at træne i forhold til andre racer som ikke er repræsenteret på top 10 listen. Nogen vil endda sige at collien er alt for nem at træne. Hos collien findes der ikke kommadoer, men der gives signaler hvor princippet bygger på samarbejde. Man bør sætte sig ind i hundens måde at kommuniker på for at få optimal udnyttelse af hundens egenskaber. 

Socialisere hund

Socialisering: Den har et stort behov for socialisering i den tidlig hvalpestadie for at blive velfungerende. Lad den lille hvalp opleve mest muligt som livet måtte byde på. Det være sig forskellige typer mennesker, dyr, by, land, biler, bus, tog, trapper, glat gulv, elevator og hvad man kunne møde i livet. Manglende socialiering kan medføre generthed.

Aktiveringsbehov

Aktiveringsbehov: Aktiveringsbehovet er ikke usædvanlig højt for racen, som f.eks. Border Collie med et meget højt aktiveringsbehov. Collien har en særlig evne til at tilpasse sig familien og dens vaner. Collien er dog meget glad for aktivering. Behovet for tilknytning til familien vægter højere.

Tilknytning til familen: Collie knytter sig tæt til familien og være fuldgyldig medlem af familien. De har derfor et behov for at være sammen med familien, være en del af familieflokken og ikke være efterladt alene alt for længe. Tilvæning til at være alene hjemme bør derfor ske gradvis i moderat tempo. En collie har det bedst når familien er samlet og vil så normalt lægge sig et sted tæt på familien helt afslappet. Dermed også sagt at hunden ikke egner sig til at bo i f.eks. en hundegård alene i længere tid. Sådanne forhold kan ødelægge hunden med evt. mentale forstyrrelser til følge. Den knytter sig ikke normalt til enkelte medlemmer, men hele familienflokken. Ofte er de glade for fremmede, men nogle kan være lidt reserverede.

Venlighed: Collien er af natur venlige og uden nervøsistet eller aggresivitet. Collien har ofte karaktertræk i retning af altruisme.

Hyrdning og Vogtning: Den er god til at passe (vogte) børn, hvor den udviser vogte egenskaber og vil selv med livet som indsats forsvare flokken. Hyrde og vogte egenskaberne kan udnyttes i direkte eller indirekte sammenhæng, da collien tydeligvis har sådanne egenskaber.

Samarbejde: Collie er en arbejdsglad og samarbejdsvillig hund med særlige egenskaber til lydighed, agility og andre aktiviteter som kræver samarbejdsvilje. Collien vil dog have svært ved at kunne måle sig med border collien på f.eks. agility elite plan. Som regel er det den højere hastighed border collien viser der gør forskellen, men border collien kræver til gengæld en betydelig højere aktiveringsniveau. Man siger, at en border collie som ikke aktiveres, selv begynder at kravle op og ned ad væggen.

Selvstændighed: Collien udviser ingen selvstændighed som f.eks. træk og slædehunde med stor selvstændighed. Samarbejde er colliens præference.

barking dog

Gøen: Collie vil normalt gø, hvis det f.eks. ringer på døren og andre situationer hvor hunden vil udvise nogen vagtsomhed. Det er ikke en udpræget egenskab "at gø", som man ser hos f.eks. nogle gårdhunde og terrier racerne, hvor gøen er avlet som en positiv egenskab. Collien er dog avlet til at give signal hvis der er anledning til at give tegn i hyrdning. Collien er ikke egnet som egentlig vagthund, som skal udvise nogen frygt. Vagtsomheden udvises som signalgiver (at vogte) til noget der skal tages iagt inden for domænet.

Jagtegenskaber: Collie er ikke særlig egnet til jagt. Collie vil normalt løbe efter en kastet pind, men ikke nødvendigvis tage pinden med tilbage til ejeren, som typisk adfærd hos apporterende jagthunde. Det kan ses i sammenhæng med at collie er en hyrdehund og reager på bevægelser, men uden apporterende egenskaber. Collien udviser ikke stående jagthunde egenskaber. Drivende jagt er den nærmeste egenskab, da hyrdning og drivende jagt har fællesnævnere. 

Sound sensitive collie

Lyd og signalfølsomhed: Collie er særlig lyd og signalfølsom hvorfor den ikke egner sig til meget støjende omgivelser. Skælle en collie ud, kan være ødelæggende. Andre uundgåelige støjpåvirkninger som fyrværkeri kan forebygges med særlige lyd CD'er, hvor hunden langsomt vænnes til støjen.