Om Collien.

Soignering.

Collie hunden kræver nogen pleje som alle andre hunde gør. Collien har ikke specielle krav end normalt for langhårede racetyper. Tværtimod har collien mindre krav end mange andre langhårede racer, som nogle gange har meget store pelsplejebehov. Udover fældningsperioderne smider hunden ikke mange hår, som normalt sidder godt fast på kroppen.

Pelsen: Da collie har en ret lang pels kræver det naturligvis pleje med børstning. En blower kan være et rigtigt godt supplement til børstning. Det kan dog ikke helt erstatte børstning. Er hunden langsomt blevet vant til blowning, er det er meget skånsom metode. Bloweren skal have nogen styrke for at være anvendelig. Vær særlig opmærksom på at få børstet inden der dannes filtrede klumper, særligt bag ørerne kan der dannes små filtrede klumper som kan gener hunden hvis ikke de bliver fjernet i tide. Her er bloweren ikke så anvendeligt, men skal børstes. Tæverne fælder mere end handhunde gør. Kort tid efter løbetid, fælder tæverne ret meget og hvor pelsplejen er særlig påkrævet. Udover fælde perioderne vil ugentlig pleje normalt være nok. Hvis pelsen bliver dårlig og kedelig, kan det være et tegn på, at hunden har et andet problem og ikke befinder sig godt. Årsager kunne være dårlig foder, som ikke opfylder hundens behov. Giver man hunden kvalitets foder, kunne det være et tegn på en anden sygdom. Hvis årsagen ikke umiddelbart kan diagnostiseres ved egen hjælp, bør man få undersøgt hunden hos dyrlægen, så den rigtige behandling kan iværksættes så tidligt som muligt. Hold øje med huden, at den til stadighed er sund og frisk. Vær også opmærksom på flåter og lus. Bliv ikke forskrækket hvis hunde en enkelt gang klør sig, men det må ikke være vedvarende kløen. Begynd med den lille hvalp så tidligt som muligt selv om hvalpen måske ikke behøver det, men gør det blødt og behageligt, så hunden vænner sig til det og føler det er rart at blive nusset med en børste. Hvis man også bruger en blower, sæt den på laveste kraft. Det er rart med lidt frisk tempareret luft og hunden bliver ikke forskrækket og bange for den.

Negle: Klip negle efter behov. Neglene skal ikke røre ved gulvet. Hunden skal træde med trædepuderne og ikke med neglene. Collie har ofte lyse negle. Det er derfor nemt at se hvor blodkarene går til. De sorte negle som Collien godt kan have nogle af, må man klippe på øjemål. Klip helt op til ca. 1 mm fra blodkarene. Skulle uheldet være ude, at man får klippet for langt ind så det bløder, kan man bruge et blodstop middel, som fås i de fleste dyrebutikker og virker ret effektiv. De færreste hunde bryder sig om at få klippet negle, men med hurtig tilvænning kan det være en akcepteret oplevelse.

negleklip

Klipning: Collien har meget lille behov for klipning. Klip hårene under trædepuder, så puderne er frie. Man kan med fordel klippe rundt om poterne, så man undgår for meget snavs samles. Lige bag ørene kan hårene blive lange som ikke er så pænt. Klip ikke for meget, men så hunden ser velsoigneret ud. Brug en filersaks, så det ser naturligt ud. Normalt vil der ikke være yderligere behov, hvis man har fulgt pelsplejen og der ikke har dannet sig større filterklumper, som er nødvendige at tage med en saks for ikke at give smerte på hunden.

poteklip

Øre og øjne: Øre er ofte rene på Collie hunde og har ikke ofte behov for at blive renst. Efterse dem dog med jævne mellemrum, så det sikres at de er rene. Hvis ørene er snavsede kan man bruge en tør vatpind. Nogle Collie hunde kan have tendens til at få snavs i øjne (søvn). Vær forsigtig og pil aldrig inde i øjet. Man kan evt. bruge saltopløsning fra apoteket til at dryppe øjne med hvis nødvendigt. Hvis øjne ser røde eller betændte ud, må man søge dyrlæge. Det er ikke normalt, men kan ske for alle.

I forbindelse med en hvalp skifter tænder, kan ørerne begynde at stritte. Hvis ørerne begynder at stritte, kan man ofte løse problemet ved at smøre ørerne med vaseline eller anden creme som blødgør huden. I mere sjældne tilfælde må man tilføje noget vægtholdigt for at få ørerne til at kippe korrekt. Billedet herunder illustrer før og efter ørerne er smurt med kopattesalve.

Før og efter collie ører er smurt med creme

Tænder: Børst tænderne på hunden så tandsten og skader undgås. Brug helst en tandpasta uden flora. Begynd fra hunden er hvalp, så den bliver vant til det. Hvis man først begynder senere kan det være svært at tilvænne hunden til det. Manglende tandbørstning kan forårsage dannelse af tandsten på tænderne med en senere tandrensning hos dyrlægen til følge. Det kan bestemt ikke tilrådes.

Generelt: Pleje skal være en god oplevelse for både hund og ejer. Der skal 20 gode oplevelser til at opveje en dårlig. Det gælder både for mennesker og hunde. Collien er meget samarbejdsvillige og bestemt ikke vanskelige. Pleje i samarbejde og tryghed fremfor tvang, så går det bedst i fremtiden.