Hvalpe.

Før man køber hvalp.

Før man køber en lille hundehvalp skal man gøre sig en række overvejelser. Hvilken race passer bedst til ens livsførelse, miljø, forventninger, racens behov, forpligtelser og krav til hunden. Er man f.eks. et temperament fyldt menneske, vil collien ikke egne sig til sådanne omgivelser. Læs iøvrigt afsnittet om adfærd med fokus på hunde med stærke flokfunktioner. I sådanne tilfælde bør man opsøge mere robuste og selvstændige racer med de udfordringer det giver.

Dansk Kennel Klub har produceret en video "Før du køber hund", som kan ses her. Vi anbefaler alle som har tænkt sig at anskaffe sig en hund at se denne film. 

Colliens adfærd kan variere noget fra hund til hund, men der er en lang række fællestræk for racen, som vises i mere eller mindre grad.

En Collie egner sig bedst til omgivelser hvor der er lagt vægt på samarbejde og tryghed. Bestemmende rolle udgør kun en meget lille del i opdragelsen og negativ motivation udføres kun som negativ straf (ignorering) og kun sjældent nødvendigt. Tilfældet kunne være hvis en hund uønsket forsøger at springe op, vender man sig om for at fortælle hunden det ikke er ok (ignorere) og på den måde hæmmer hundens lyst til at gentage handlingen. Positiv straf (fysisk afstraffelse) anvendes aldrig. Tryghed udtrykkes i omsorg, kærlighed, nærhed, samvær, være venner og forsoning. Samarbejde udtrykkes i at guide hunden og give den en god oplevelse, samt give socialt engagement i belønniger og etabler samarbejdsaftale. Collie egner sig ikke til hovedvægt på det bestemmende, da den er avlet igennem rigtig mange år til samarbejdsrollen. Samarbejdet opnås kun igennem tilliden til hinanden og indarbejdes igennem trygheden og opfyldelse af hundens behov. Fundamentalt skal man tilstræbe opnåelse af hedonisme, således hunden samarbejder af lyst.

Forvent ikke at en 8 ugers hvalp er renlig. I 8 ugers alderen er hvalpen ikke istand til at styre det, som langsomt vil udvikle sig. Der er ingen hund som syntes det er hyggeligt at lave toilet hvor den skal sove og opholde sig. Normalt vil hunden lære det i takt med udviklingen. Ros den lille hvalp når den udviser den ønskede adfærd, som at lave toilet udendørs, men udlad at skælle ud når skaden er sket. Hunden forstår det ganske enkelt ikke og kan være medvirkende til adfærdsforstyrrelser.