Generelt om collie

Collien er en hyrdehund. Udover den langhårede collie, findes der også en korthåret variant. De betragtes idag som to forskellige racer. Den korthårede variant er ikke så almindelig som den langhårede. Den korthårede har generelt et højere aktiveringsbehov end den langhårede. Den langhårede findes som en amerikansk collie og engelsk collie type. Derud over er der opdrættet en mængde blandinger af de 2 typer. Den amerikanske collie er større end den engelske. Lassie fra filmen af samme navn var en typisk amerikansk collie. Den engelske collie type benævnes også ind imellem den morderne collie og har et mere fint udtryk. Amerikansk collie ses også i en variant tilpasset europæisk standard med noget typisk amerikansk udseende benævnt ofte den klassiske collie. Denne type ses ofte som en blanding af amerikanske og engelske collier. Som resultat af de forskellige collie typer ser man også forskellig conformation på udstillinger, som syntes at have  landetilknytning uden at være entydigt. Collien findes i 3 farver. En zobel, tricolor og blå merle. Alle collie har hvide aftegn. Se her for yderligere beskrivelse af den langhårede collie.

Collien er generelt en intelligent og mild hund, som tjener sin ejer med fornøjelse. I de etologiske motivationsbegreber, finder man artstypiske egenskaber af omsorg, socialitet, lydighed og meget ringe dominans eller ingen. Af suveræne livsytringer finder man bl.a. tillid og collien er følelsesmæssigt let påvirkelige, som kræver rolige harmoniske omgivelser. Adfærdsmønsteret forventer fuldgyldigt medlemskab af flokken (familien) med respektfuld ledelse. Således tilpasser collien sig hurtigt ind i flokken (familien). Collien ynder at opholde sig tæt ved familien og bør ikke isoleres fra flokken. Den dybbere forklaring ligger i hundenes stærke flok- og sociale præferencer, som er uddybet under adfærd- og håndtering. Collien har tydelige hyrde egenskaber. Nævnte egenskaber er artstypiske, men kan naturligvis påvirkes i positiv eller negativ grad. Da collien er lærenem og villig, kræver det ikke indgående etologisk kendskab for at opnå gode resultater i en harmonisk tilpasset familiehund. Naturligvis vil der være store fordele ved at kende hundens signaler og agere i overensstemmelse med god lederskab. Collien vil normalt ikke fungere i støjende uharmoniske omgivelser. Collien har ikke nogen artstypiske vagthunde egenskaber som udgangspunkt.

Collien er ikke krævende og soignrering klares nemt. Børst pelsen med jævne mellemrum, så gamle løse hår fjernes. Vær opmærksom på filtrede knuder specielt (bag ørene), så evt. hårknuder bliver fjernet så tidligt som muligt. Vær skånsom, da det kan gøre ondt på hunde. Klip hårene under poterne og klip negle efter behov. Vær opmærksom på blodkarene. Da collien normalt har lyse negle, er det nemt at se blodkarene og klip op til 1-2 milimeter ude i sikker afstand. Skulle uheldet være ude, bør man have noget til at stoppe blødningen, som kan købes i de fleste dyrebutikker.

Collien er ikke specielt motionskrævende som f.eks. Border Collien. Collien vil dog elske motionering. Colliehunde har udvist gode resultater inden for Agility og Lydighed. Har man et ønske om f.eks. agility på elite plan, bør man overveje en border collie. Border collien er meget motionskrævende. Den korthårede collie har et større motionsbehov end den langhårede.   

En hvalp er ikke født renlig, men collien lærer det ret hurtigt med en lille indsats. Udgangspunktet er, at hunde jo ikke ønsker at besørge hvor de selv bor. En lille hvalp kan ikke helt kontroller blærer og muskerne og små uheld må accepteres i starten af hundens liv. Erfaringen viser at collien lærer det hurtigt i modsætning til andre racer som kræver længere tid.

Inden man køber hund, bør man nøje undersøge de enkelte racers tærskelsværdier og overveje om egenskaberne svarer overens med ens forventning og familiens mønster. En collie vil være en fremragende familiehund i de rette omgivelser og tilpasser sig hurtigt familien som fuldgyldigt medlem. Man skal være opmærksom på at collie hunde har som alle andre racer et behov for socialisering.