Videoer fra udstillinger  Champion regler  Udstillingsklasser  Hundeskove i Danmark

Udstilling

At gå på hundeudstilling kan være en interessant aktivitet og ganske fornøjeligt, hvor man får lejlighed til at møde andre mennesker med interesse og kærlighed til hunde. Der er altid nogle som kan give råd og vejledning, skulle man have spørgsmål eller brug for at høre om andres meninger og erfaringer. Dels kan udstilling af hunde opfattes som en livsstil og man får det krydret med noget konkurrenceånd. Vi har optaget nogle videos som kan ses her.

Udstilling Rostock Oktober 2011

Man skal være opmærksom på, bedømmelserne kan være meget forskellige fra den ene ende af skalaen til den anden med den samme hund, afhængig af hvilken dommer som bedømmer hundene. Der er nogle ting man kan gøre for at opnå et godt udstillingsresultat, men dog unden garanti.

De erfarne udstillere, kigger meget efter hvem der dømmer og møder aldrig op til en dommer som ikke er tilhænger af deres type, men kun til dommere som er tilhængere af deres egen collie type. Det kan være svært som nybegynder at gøre sig gældende i denne konkurrenceverden. Vi hjælper vores hvalpekøbere så godt vi kan med at komme godt fra start.  

udstillingslistens detaljer kan der forekomme nogle bemærkninger, som måske kan give en ledetråd i valget af udstillinger og dommere. Opdrætter en dommer selv Collies, vil det typisk fremgå i bemærkningerne under hvilket navn der opdrættes og ved at kigge på hjemmesider o.lign. giver det ofte en ledetråd i hvilken retning dommeren øjensynligt vil dømme. Opdrætter dommeren selv klassiske (Amerikanske) hunde, skal man ikke forvente resultater med en moderne (engelsk) type. Undersøg evt. opdrætterens hundes stamtavler for at finde nærmere linjer i avlen. Bemærkningerne indeholder kun faktuelle oplysninger og ikke en bedømmelse af dommeren (judge the judge). Der kan ikke gives en entydig guideline, men mulighederne syd for grænsen syntes generelt størrere hvis man har en moderne type, men er dog ikke et udtryk for en regel. Her hjælper vi ligeledes med at vejlede vore hvalpekøbere til at finde gode udstillinger.

Om sommeren er der noget camping ånd over det, hvor folk møder op med deres små telte placeret rundt om ringen hvor hundene bliver bedømt. Påtænker man at købe hund, kan det være en god ide at tage på udstilling. Se de mange forskellige racer, spørge de enkelte udstillere omkring deres race og få et indtryk af de enkelte racer.

Hundeudstilling Koszalin 2011

Dansk Kennel Klub (i daglig tale DKK) afholder ca. 6 internationale udstillinger om året hvor der normalt udstilles 2000-3000 hunde i alle racer. Kredsene afholder også nationale udstillinger. Derudover afholder Dansk Collie Klub nogle udstillinger i Danmark. Dertil kommer der en størrere mængde udstillinger i hele Europa og resten af verdenen.

VDH (Verband für das Deutsche Hundewesen) afholder en række interessante udstillinger i Tyskland. Club für Britische Hütehund er en anden tysk klub som afholder en række udstillinger. Regler i de forskellige klubber i de forskellige lande kan variere en smule, men alle er en form for paraply under FCI (Fédération Cynologique Internationale, hvor DKK er den danske repræsentant), som har lagt hovedregler for alle lande. Hver enkelt land kan have sine varianter af reglerne, men alle medlemslande er underlagt nogle fælles regler udstedt af FCI. Der henvises til de enkelte klubbers hjemmesider for de præcise regler.

Hovedreglen er at hanner og tæver kvalitetsbedømmes efterfulgt af placeringskonkurrence (de bedst kvalitetsvurderede) hver for sig i hver sin klasse. Herefter konkurreres om bedste han og bedste tæve i racen. Til sidst konkurreres om bedste hund i racen (BIR - Bedst i Racen / BOB - Best of Breed). Ved størrere konkurrencer (DKK internationale show) med mange racer konkurrere BOB (BIR) om Bedst i Gruppen (BIG). For collier er det Gruppe 1 (hyrdehunde) hvor alle hyrdehunde kæmper om BIG 1. Til sidst skal BIS 1 findes (Bedst in Show) som er første plads for alle hunderacer på hundeudstillingen.

Se også afsnit om udstillingsklasser