Hvalpe.

Hvalpen - Den nyankomne hvalp.

Vi vil i det følgende forsøge at give et overblik og orientering i at modtage den nye hvalp.

Sørg for at have følgende klar ved ankomst:

  • Halsbånd og line. Vi anbefaler også seletøj og evt. sikkerhedsline til bilen, som fastgøres i seletøjet og bilens sikkerhedsanordning. fastgjort biltransportbure kan også benyttes istedet.
  • Vandskål så hunden altid har adgang til vand, samt madskål.
  • En seng som kan være anrettet på mange forskellige måder. Noget blødt som hunden vil elske. Sengen placeres et roligt sted hvor hunden kan få fred til at sove. 

Lovgivningsmæssige krav:

  • Alle hunde skal bære hundetegn indeholdende adresse og telefonnr. Hundens kaldenavn kan også stå der.
  • Alle hunde skal være ansvarsforsikrede. Kontakt forsikringsselskabet hurtigst muligt så hvalpen er forsikret iht. lovgivningen. Dette kan også gøres inden ankomst. Sygeforsikring er valgfrit.
  • Alle hunde skal være chipmærket. Dette er allerede foretaget inden hunden forlader os.
  • Alle hunde skal være registreret i Dansk Hunderegister. Ved ejerskifte indsendes papirene til Dansk Kennel Klub, som videresender oplysningerne til Dansk Hunderegister. I vil efter kort tid modtage en brev fra Dansk Hunderegister og Dansk Kennel Klub om ejerskiftet.

Sundhed og ernæring:

Sammen med hvalpen følger hvalpens sædvanlige hvalpemad til den første tid. Undlad foderskift i starten. Hvis man absolut vil skifte mærke, skal det ske langsomt og gradvis over en tid, hvor mængden af den nye mad øges langsomt. Et for hurtigt foderskift kan medføre diarre, som skal behandles øjeblikkeligt. Man kan anvende Zoolac som købes på apoteket til at normalisere tarmfloraen. A38 eller lignende produkter fremstillet af mælkesyrebakterier kan anvendes til forebyggelse af mave problemer. Zoolac er produceret af koncentreret mælkesyrebakterier. Hvis ikke diarre forsvinder ret hurtigt, skal man søge dyrlæge.

Brug altid et af de anerkendte gode hundefoder mærker (hvalpe foder) og undlad at bruge billige mærker, som kan medføre fejlernæring med dårlig udvikling og vækst til følge. Dårlig foder kan også medføre at hunden ikke vil egne sig som udstillingshund. Vi er overbevist om at alle hunde som kommer på udstilling er fodret med de bedste produkter. Læse mere om ernæring

Vær opmærksom på hundens pels er flot og vedvarende flot. Dårlig pels kan være tegn på sygdom eller fejlernæring. Iøvrigt vær opmærksom på hundens velbefindende. Sikre at hunden ikke bliver overvægtig. Man skal kunne mærke ribbenene. Foretag evt. vægtkontrol. Der kan ikke gives entydige retningslinjer, da hundens behov kan variere noget og indhold i det enkelte fodermærke kan varierer noget. Er man usikker på vægtkontrol af hunden, kan man som hovedregel følge udarbejdede BMI (Body Mass Index) for collie og se på producentens foder anvisninger. Fodermængden vil også være afhængig af hvor meget hvalpen brænder energien af. En meget aktiv hund, vil normalt kræve mere foder. 

I starten fordeles det over 3 gange og kan senere sættes ned til 2 gange det første leveår. Producenterne foreskriver normalt hvalpefoder indtil 12 måneders alderen. Man kan ofte begynde at skifte til voksen foder i 10-11 måneders alderen. Hvis hunden begynder at tage på tangerende til overvægtig i 10-11 måneders alderen, skal man overveje at skifte til voksenfoder. Protein indholdet i voksen foder er lavere end hvalpefoder. Voksne hunde kan normalt fordres 1 gang pr. døgn, men 2 gange med halv portion pr. gang vil fordele forbrændingen.

Hvalpen er vaccineret den første gang inden den forlader os, men man skal på 12. uge søge dyrlæge for at få 2. gang vaccination. Her kan man også vacciner mod rabbies, hvis hunden skal med til udlandet. Regler om rejser med hund til udlandet findes på fødevarestyrelsens hjemmeside. Følg iøvrigt dyrlægens vaccinationsanvisninger. Nogle dyrlæger vil nok anbefale en 16 ugers vaccination, særligt hvis hunden færdes i og omkring udsatte områder.

Sørg for at hunden ALTID har adgang til rent vand. Er man på køretur, har man vand med i bilen.

Omsorg og tryghed:

En 8 ugers hvalp som lige er blevet taget fra sin mor og sine vante omgivelser, vil naturligt føle sig noget utryg og har et særlig behov for tryghed og omsorg. Det er ikke sjædent at hvalpen udviser nogen stress symptomer på forskellig måder. Begynd derfor ikke at stille krav til den lille hvalp, men lad den være afslappet og tryg. Lad den være tæt hos familien og tilbyd en dejlig soveplads hvor den kan sove fredeligt. Den vil hurtigt vænne sig til de nye forhold og stress symptomerne vil aftage og forsvinde. Adfærden vil være noget varierende fra hund til hund, nogle hunde viser næsten ingen symptomer og andre flere.

Så snart hunden er faldet til og stressniveaet er faldet, begynder man socialiseringen og træningen af hvalpen. Det som hunden lærer som hvalp er givet rigtig godt ud og det hele bliver meget nemmere senere til glæde for både hund og ejer. Det anbefales at gå på hvalpemotivationskursus og hundetræning. Dels lærer man hvordan man gør, hvis ikke man i forvejen har erfaring og hunden møder andre hunde fra andre racer som en del af socialiseringsprocessen. Socialisering er en meget vigtig del i hundens vækst. Hunden skal prøve noget og se livet som hvalp. En lige så vigtig ting er at hvalpen ikke udsættes for traumatiske oplevelser, som kan have livsvarige konsekvenser for hundens adfærd resten af livet. Det kan være mødet med en aggressiv hund som overfalder din hvalp, fyrværkeri skudt lige ved siden af din hund eller andre tilfælde som kan medføre traumatiske oplevelser.

Sørg for at ens have er forsvarligt indhegnet så hunden ikke fristes af at løbe ind til naboen eller ud på vejen. Under hvalpens opvækst er det ikke unaturligt at der kommer perioder hvor hvalpen bliver nysgerrig selv om en collie som udgangspunkt ikke er en strejfende hunde type. Læs mere om emnet under lømmelalderen.

Sørg for farlige genstande som elektriske ledninger, rengøringsmidler eller andet for hvalpen farlige ting er fjernet og ikke kan udgøre nogen trussel for hunden.